Blog

Drie mogelijke oplossingen voor doorslaand vocht

Doorslaand vocht behandel je zo

Gepubliceerd: 26-12-2018

Doorslaand vocht doet zich vooral voor bij poreuze muren. De buitenmuur laat regen door, slorpt de neerslag als het ware op, en dat vocht verspreidt zich verder in de muren. Na verloop van tijd merk je dat er ook aan de binnenzijde van de muur vochtplekken ontstaan. Er zijn drie mogelijke oplossingen voor doorslaand vocht. Omdat het vocht via de buitenzijde de woning binnendringt, moet je vooral de buitenmuur behandelen. We geven je meteen deze tip mee: behandel je muren aan het eind van de zomer. Dan hebben ze een lange periode van warmte en droogte achter de rug en dat helpt het uitdrogen aanzienlijk.

Doorslaand vocht? Dit zijn de drie meest voorkomende oplossingen

We zetten hieronder kort uiteen welke de meest voorkomende manieren zijn om je buitenmuur te beschermen tegen regen en neerslag. De drie meest voorkomende oplossingen voor doorslaand vocht zijn de volgende.

1.       Impregneren van muren

We brengen een doorzichtige beschermlaag aan op je buitenmuur. Daardoor krijgt het vocht geen kans meer om in de muur door te dringen. Dit beschermingslaagje heeft nog een extra voordeel. Het zorgt ervoor dat het vuil zich moeilijker op de muur vasthecht. Je gevel blijft dus veel langer proper, en dat verhoogt de waarde van je woning. Er is maar één voorwaarde: voordat je de muren laat impregneren, moet je ze eerst reinigen én alle mogelijke beschadigingen aan voegen en stenen herstellen.

2.       Behandelen met vochtwerende verf

Sommige verfsoorten beschermen de gevel op een afdoende manier tegen doorslaand vocht. Je kunt die verf zowel preventief als effectief gebruiken, én je hebt de keuze uit een massa kleurtjes. Misschien is het wel een leuk idee om je woning een heel andere, frisse uitstraling te geven? Ook hier moet je de muur eerst volledig schoonmaken, voordat je er een laagje verf op legt.

3.       Nieuwe gevelbekleding

Vaak ziet een gevel die te kampen heeft gehad met doorslaand vocht er niet mooi meer uit. Dan is een volledig nieuwe, en uiteraard waterdichte gevel zonder twijfel een welkom alternatief. De voordelen zijn legio. Je kan je buitenmuren meteen isoleren, je raampartijen groter of kleiner maken…. Je energiefactuur zal je dankbaar zijn. 

Kies je voor impregneren van muren?

Kies je uit de drie mogelijke oplossingen voor doorslaand vocht voor het impregneren van je muren? Dan ben je bij Homeprotec aan het juiste adres.  Kies je voor een nieuwe gevelbekleding? Dan kunnen de collega’s van Dakwerken Durieux je helpen.

 

© C’bon