Opstijgend Vocht

Opstijgend vocht is een probleem dat vooral voorkomt bij oudere woningen zonder adequate vochtkering. De binnen- en buitenmuren zuigen het grondwater als het ware op waardoor het langzaam stijgt. Het zout in het grondwater laat die typische witte rand achter op de bezettingslaag of bakstenen en teistert het metselwerk.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht in muren kan worden omschreven als optrekkend water afkomstig uit de grond en zorgt in combinatie met het vochtdoorlatend karakter van een binnen- of buitenmuur voor grote problemen.

Wat veroorzaakt opstijgend vocht?

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Zo speelt ten eerste de ligging van de woning een grote rol. Een huis gelegen in een grondvochtrijk gebied of gebied met hoog waterpeil zal uiteraard sneller last hebben van opstijgend vocht.

Daarnaast heeft ook de bouw van uw woning zelf een grote invloed, met in het bijzonder de aan- of afwezigheid van een waterkering (een beschermende laag die ervoor zorgt dat water wordt tegengehouden).

Het gebrek aan een waterkering is dus een grote risicofactor voor opstijgend vocht. Veel oudere woningen, nog van voor 1970, beschikken niet over een goed werkende waterkeringslaag in de fundering. Maar ook in recente woningen kan de waterkering beschadigd raken.

Als laatste factor speelt ook het grondniveau een rol. Wanneer het grondniveau aan de andere kant van de aangetaste muur hoger ligt, werkt dit opstijgend vocht in de hand.

Hoe herken je opstijgend vocht?

Wat belangrijk is bij opstijgend vocht is dat de muur tot op een bepaalde hoogte: 80 à 120 cm, nat is maar de vloer droog blijft. Indien zowel muur als vloer nat zijn, ligt er een ander probleem aan de oorzaak zoals bv. een waterlek.
Indien het toch over opstijgend vocht gaat dan kan je dit aan volgende zaken herkennen:

 • Afbladeren van verf en/of behangpapier
 • Verkleuren/afbrokkelen van pleister
 • Ontstaan van schimmel
 • Ontstaan van vlekken of witte zoutkringen
 • Afbreken/loskomen van plinten
 • Loskomen van muffe geur

Hoe pakt Homeprotec opstijgend vocht aan?

Er komt heel wel wat deskundigheid, handigheid en kennis bij kijken om opstijgend vocht meteen goed aan te pakken. Het vocht bestrijden we door de muur te injecteren. Er wordt een chemisch middel in de muur gespoten dat een waterkering doet ontstaan.

Wil je een 100% effectieve oplossing?

Dan kappen we eerst de zoutuitbloeïng af en brengen vervolgens een zoutmembraam of vochtscherm aan onderaan de muur. Je muren zijn zo gegarandeerd jarenlang vocht- en zoutvrij. Indien gewenst brengen we ook een nieuwe pleisterlaag aan.

Ontvang premies voor je renovatie met vochtbestrijding

Wist je trouwens dat je voor verschillende vormen van vochtbestrijding in aanmerking kan komen voor een premie. Meer over de premieregelgeving kan je vinden op de website van de Vlaamse overheid.

Vind hier meer informatie over renovatiepremies

opstijgend vocht
opstijgend vocht
vochtbestrijding
Hoe wordt jouw kelder een wijnkelder

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Lekdetectie

Indien je zo’n ongewone, onverklaarbare stijging waarneemt op je factuur of last hebt van schimmel, dan doe je er goed aan om het waterlek op te laten sporen door een professional tijdens een lekdetectie.

Meer info

Schimmel Verwijderen

Waar vocht is, zijn schimmels. Ze verpesten niet alleen je interieur, daarbovenop zijn ze schadelijk voor je gezondheid. Bij Homeprotec pakken we de oorzaak van schimmel aan en herstellen we de opgelopen schade.

Meer info

Muren Injecteren

Het injecteren van muren is de meest gebruikelijke methode om opstijgend vocht te bestrijden. Hierbij worden de muren geïnjecteerd met een vochtwerend middel om het opstijgend vocht zo tegen te houden.

Meer info

Gevel Impregneren

In geval van vochtproblemen zo jou het impregneren van je gevel kunnen overwegen als (mede)oplossing. Bij het gevel impregneren wordt er een transparante beschermlaag op de buitenmuur aangebracht, dit voorkomt het naar binnen dringen van vocht langs buiten.

Meer info

Contacteer ons

  Wat houdt het werk in?

  Hoe kwam je bij ons terecht?


  [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

  Bekijk dit filmpje en ontdek wat onze klanten zeggen over HomeProtec