Blog

afbladderende muren

Verf bladdert af van de muren, wat nu?

Gepubliceerd: 10-06-2018

Je verf bladdert af van de muren, wat nu? Dat wordt dus weer schilderen, nu al voor de derde keer. Hoe zou dat toch komen? Voordat je begint aan een nieuwe schilderbeurt, vraag je je het best af wat de oorzaak van afbladderende verf is, want die kan heel verschillend zijn. Afhankelijk van de oorzaak kies je dan welke herstelmethode voor jouw probleem het best is. Op zoek naar een oplossing op maat dus.

Veelvoorkomende oorzaak van afbladderende verf: vochtige muren

Dat je muur vochtig staat, kan aan verschillende zaken liggen. Heb je een volle muur? Dan botst de koude van buiten tegen de warmte binnen. Die botsing veroorzaakt condens, vochtige lucht dus. Geraakt die vochtigheid niet weg, dan krijg je schimmels en die zorgen ervoor dat je verf afbladdert. De beste oplossing in dit geval? Isoleer je gevel aan de buitenzijde. Door je gevel te isoleren maak je komaf met de koudebrug die voor condens zorgt. Meteen na het isoleren van je gevel behoort de miserie van afbladderende verf tot het verleden. Afbladderende verf zie je ook vaak in badkamers en ook dat heeft te maken met te veel vocht. Stel dat je een grote familie hebt, met drie à vier kinderen. Als iedereen na elkaar een douche neemt, wordt de badkamer wel héél vochtig. Als je dan niet genoeg ventileert en de ramen niet regelmatig opengooit, krijg je schimmels én afbladerende verf. Veel meer ventileren is dus de opdracht.

Tweede mogelijke oorzaak van afbladderende verf: zouten in de muur

Je kan ook te maken hebben met opstijgend vocht. Het grondwater stijgt, komt in je muren terecht, en ook de zouten in het water stijgen mee naar boven. Die zouten willen uiteraard naar buiten – wie wil dat nu niet? – en duwen op die manier je verf en pleisterwerk weg. De beste oplossing in dit geval? Laat je muur injecteren door een specialist zoals Homeprotec en combineer dat met een preventieve zoutbehandeling. Doe je dat niet, dan zou het kunnen dat je binnen een aantal jaar opnieuw moet injecteren.

Pak zeker de oorzaak van afbladderende verf aan

Het is heel belangrijk eerst uit te vissen wat de oorzaak is van de afbladerende verf, dan de oorzaak aan te pakken, en dan pas te schilderen. Doe je het niet op die manier en in die volgorde, dan mag je het werk gegarandeerd binnen een aantal jaar opnieuw doen.

3 tips om lang van je geschilderde muren te genieten

  • Onderhoud je geverfde muren regelmatig, zo geniet je langer van je binnenschilderwerk.
  • Ventileer goed en voldoende. Een goede ventilatie verlengt de levensduur van je binnenschilderwerken met factor twee. Ventilatie zorgt ervoor dat het vocht in de lucht wordt afgevoerd. En het is net dat vocht dat ervoor zorgt dat de verf loslaat.
  • Koop kwaliteitsverf bij een gespecialiseerde verfhandel. Deze tip hebben we gekregen van een collega die binnenschilderwerken uitvoert. Volgens hem is kwaliteitsverf een veel betere koop dan de verf die je koopt in allerhande supermarkten.

Vragen?

Het team van Homeprotec staat altijd en graag klaar om ze te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op.

 

© C’bon