Blog

De oorzaak van zwarte schimmel, en de oplossing ervoor

Gepubliceerd: 30-05-2018

Heb je last van schimmel in huis, en vooral van de zwarte soort? Zie je in je badkamer en keuken hier en daar zwarte schimmel zitten? Dat soort schimmel komt vaak voor in vochtige ruimtes en in huizen met een volle muur, dus zonder spouwmuur. In de winter botst de koude buiten op de warmte binnen, en dat veroorzaakt condens en schimmel. Ook te veel isoleren zonder genoeg te ventileren kan schimmel opleveren. Hieronder leggen we je uit wat de oorzaak van zwarte schimmel is en beantwoorden we de vraag: Hoe krijg ik zwarte schimmel weg? Verder geven we tips over hoe je die niet alleen kunt verwijderen, maar ook voorkomen.

Wat is de oorzaak van zwarte schimmel?

Je vindt duizenden soorten schimmels in alle maten en kleuren. Je hebt gele, rode, groene, en donkere of zwarte. Die laatste komen het meest in een woning voor, vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Ook als je huis ooit eens onder water heeft gestaan, zie je vaak zwarte schimmel in de hoeken zitten. Je hebt wellicht al door wat de oorzaak van zwarte schimmel is? Eén van de oorzaken van zwarte schimmel is inderdaad overtollig vocht. In ieder geval is het belangrijk dat je zwarte schimmel in huis bestrijdt. Die is namelijk niet zo onschuldig en kan gezondheidsproblemen geven. Zwarte schimmel brengt immers mycotoxines vrij. Dat zijn giftige stoffen die bij langdurige blootstelling aanleiding kunnen geven tot milde gezondheidsproblemen bij volwassenen. Bij kinderen kunnen die soms een pak erger zijn. We sommen er een aantal op: geïrriteerde slijmvliezen, allergische reacties, keelpijn, ademhalingsproblemen, vermoeidheid, stress, misselijkheid, overgeven, gewrichts- en zenuwpijn ….

3 tips om zwarte schimmel te voorkomen

Schimmels zijn een teken dat je huis een vochtprobleem heeft. Voorkomen is dus de boodschap. Hoe doe je dat?

  1. Zorg voor voldoende ventilatie in vochtige ruimtes zoals badkamer, toilet of keuken, dag én nacht. Zet je ramen en deuren open telkens als iemand een bad of een douche heeft genomen. Heb je schimmel in je keuken, kijk dan uit naar een betere afzuigkap én ventilatie. Zorg eventueel voor ventilatieroosters in deuren en ramen, of zorg voor een kleine opening onder aan je deuren zodat de lucht van kamer naar kamer kan stromen.
  2. Droog de badkamervloer meteen na het douchen zodat er geen plassen water achterblijven.
  3. Pak opstijgend vocht in je kelder en doorslaand vocht in je muren zo snel mogelijk aan. Kan je het niet zelf, doe dan een beroep op een specialist die het wel kan.

Hoe krijg ik zwarte schimmel weg?

Die vraag heb je je zonder enige twijfel al gesteld: hoe krijg ik zwarte schimmel weg? Je kan schimmels verwijderen op verschillende manieren. Onze tip? Wacht er niet te lang mee, maar doe dat zo snel mogelijk, want schimmelkolonies nemen heel vlug in omvang toe. Schimmel op een glad oppervlak kan je vrij eenvoudig verwijderen met een aantal eenvoudige Tante Kaat-middeltjes zoals olie, azijn, soda, chloor of waterstofperoxide. In een vorige blog hebben we ook al een aantal tips gegeven. Zit de schimmel op een poreuze ondergrond? Dan kan het nodig zijn om een speciale schimmelverwijderaar te gebruiken. Die koop je in de winkel.

Lukt het niet helemaal?

Zorg dan voor een specialist die de oorzaak van je vochtproblemen aanpakt bij de basis. Homeprotec is deskundig in het verwijderen van schimmel en het aanpakken van de achterliggende oorzaak. Neem gerust contact op voor meer informatie. Dat kan via het contactformulier op de website, per mail en via telefoon: 09 227 25 27. We helpen je graag verder.

 

© C’bon