Blog

Schimmel

Opstijgend vocht: zo herken je het

Gepubliceerd: 19-01-2018

Vooral oudere woningen van voor 1965 hebben met vochtproblemen te kampen. Hoe herken je opstijgend vocht? Vochtproblemen herken je aan schimmelplekken en aan witte plekken op de muur door de aanwezigheid van zout. In deze tekst gaan we dieper in op de oorzaken van opstijgend vocht. Verder geven we tips over hoe je het herkent. Ten slotte vertellen we je ook wat het niet is.

Wat zijn de oorzaken van opstijgend vocht?

Dikwijls wordt het probleem veroorzaakt door de ligging van je woning. Staat je woning in een omgeving met veel grondvocht of met een hoog waterpeil, dan is het risico op opstijgend vocht een pak groter. Werd je woning gebouwd voor 1965 en beschikt die niet over een beschermende waterkeringslaag? Ook dan loop je een groot risico op wateroverlast. Ten slotte speelt ook het grondniveau een rol. Als het grondniveau hoger ligt aan de andere kant van de aangetaste muur, dan werkt dit opstijgend vocht in de hand.

Hoe herken je het?

Opstijgend vocht komt voor bij volle muren die op een eigen fundering staan. Of bij scheidingswanden en binnenmuren die steunen op een ondervloer van cement of vochtig beton. Als er sprake is van opstijgend vocht, dan is enkel de muur nat tot op een hoogte van 80 tot 120 centimeter, de vloer blijft droog. Als je ziet dat zowel de muur als de vloer nat is, dan ligt het vochtprobleem bij insijpelend regenwater of een waterlek.

De volgende zaken tonen het probleem aan

  • Je ruikt een muffe geur.
  • Plinten breken of komen los.
  • De pleister verkleurt en brokkelt af.
  • Er ontstaan schimmels op de muur.
  • Je ziet vlekken of witte zoutkringen op de muur.
  • De verf en het behangpapier komen los van de muur.

Let wel: niet alles is opstijgend vocht

Vochtproblemen kunnen ook het gevolg zijn van waterlekken, regen die insijpelt, een dakgoot die lekt, een kapotte verwarmingsleiding in de vloer of de muur, slagregen tegen de buitenmuren, constructiefouten in de muur of in het buitenschrijnwerk, te veel condensatie door onvoldoende ventilatie in badkamer, keuken, wasruimte…. Je ziet het, het is niet altijd eenvoudig om een vochtprobleem en de oorzaak ervan te herkennen. Vragen? Hulp nodig? Homeprotec helpt je graag.

© C’bon