Blog

Hoe wordt jouw kelder een wijnkelder

Zo verkrijg je een echte wijnkelder

Gepubliceerd: 12-03-2019

Je kelder is een donker, vochtig gat. En je droomt er al jaren van om die kelder om te bouwen tot een echte wijnkelder. Hoe doe je dat? Hoe maak je van die vochtige, kille ruimte een perfecte wijnkelder? Met andere woorden, hoe wordt jouw kelder een wijnkelder? We zetten je graag op weg.

Hoe wordt jouw kelder een wijnkelder?

Het is inderdaad mogelijk om van je donkere, vochtige kelder een perfecte wijnkelder te maken. Maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. We sommen ze hieronder even op, met het nodige woordje uitleg.

1.       Zorg voor een constante temperatuur

Een constante temperatuur is van cruciaal belang voor het welslagen van je wijnkelderoperatie. Je temperatuur constant houden is zelfs belangrijker dan de hoogte van je temperatuur. Je weet wellicht dat een temperatuur tussen de 11° en 13° C ideaal is voor het bewaren van wijn? Weet je wat er gebeurt als die temperatuur oploopt tot 18° C, of zelfs meer? Dan loop je een heel groot risico dat de kwaliteit van je wijn drastisch afneemt, dat je wijn zelfs verzuurt.

2.       Houd de relatieve luchtvochtigheidsgraad op 70%

Je weet dat er een verschil is tussen een relatieve en absolute luchtvochtigheid? De relatieve luchtvochtigheid geeft de hoeveelheid waterdamp in de lucht aan ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. En die hoeveelheid wordt uitgedrukt in procenten. Een relatieve luchtvochtigheidsgraad van 70% is ideaal voor een wijnkelder. Stel dat er in je kelder een temperatuur heerst van 11°C, dan zal er bij 70% luchtvochtigheid condensatie optreden. En dat kan ertoe leiden dat de flessen beschimmelen. Je beschermt de flessen dan ook het best met een beschermingsfolie. In deze blog lees je meer over wat je tegen condens doet. Het omgekeerde is ook waar. Is de luchtvochtigheidsgraad te laag, dan loop je het risico dat de kurk uitdroogt. Ook dat is nefast voor de kwaliteit van de wijn omdat er dan zuurstof in de wijn dringt en de wijn oxideert.

3.       Probeer je kelder zo donker mogelijk te houden

Wijn is allergisch tegen zon- of ultravioletlicht. Beide tasten de kleur en de kwaliteit van de wijn aan, zeker als het gaat om witte wijn en champagne. Maar ook de donkere wijnflessen kunnen zich niet voldoende beschermen tegen een overdaad aan licht.

4.       Zorg dat je kelder vrij is van trillingen

Wijn kan helemaal niet tegen trillingen en eist een zeer stabiele ondergrond. Als de trillingen het gevolg zijn van iets buiten, dan hoor je te zorgen voor een schokdempende ondergrond.

Hoe wordt jouw kelder een wijnkelder? Vergeet de vijfde basisvereiste niet

We zouden het bijna vergeten, maar er is nog een vijfde basisvereiste om van jouw kelder een perfecte wijnkelder te maken. De kelderruimte moet namelijk ook volledig vochtvrij zijn. Is je kelder niet vochtvrij? Geef ons dan een seintje, en dan helpen we dat probleem graag de wereld uit.

 

© C’bon