Blog

Wat doe je tegen condens?

Wat doe je tegen condens?

Gepubliceerd: 28-09-2018

Heb je condens in je huis? Niets om je zorgen over te maken, want condens in huis is een heel algemeen verschijnsel. Condens veroorzaken we helemaal zelf, gewoon door tijd in ons huis door te brengen. Door lucht in en uit te ademen, door te douchen en te koken. Wist je dat een gemiddeld gezin zo’n tien liter vocht per dag produceert? Dat vocht hangt dan gewoon in de lucht onder de vorm van damp. Komt die damp in contact met koude oppervlakken zoals een raam, dan zie je dat condens wordt gevormd. Denk maar aan de waterdruppels op de ramen of op de spiegel in de badkamer na het douchen. Als die druppels vlug verdwijnen, dan is er geen enkel probleem. Het wordt maar een probleem als de druppels uren en zelfs dagenlang blijven hangen. Want dat is een duidelijk teken dat er iets loos is en dat je iets moet ondernemen. Wat doe je tegen condens?

Condens kan binnen en buiten zitten

  • Zit er condens aan de buitenkant van je ramen? Goed gedaan, want dat is hét teken van een perfecte isolatie. Als je ruiten warm zijn aan de binnenkant, maar koud aan de buitenkant, dan slaat de vochtige buitenlucht op het glas buiten. Helemaal niet erg!
  • Zit de condens aan de binnenkant van je ramen? En blijft die lang aanwezig? Dan is dat een duidelijk teken dat je woning slecht geventileerd is. En daar moet je zeker iets tegen ondernemen, want uiteindelijk kan een slechte ventilatie leiden tot schimmelvorming, vlekken op de muren, houtrot, afbrokkelend pleister- of stucwerk, scheefgetrokken ramen en deuren …. Je doet er goed aan dat alles te vermijden. En dan borrelt de vraag op: wat doe je tegen condens?

Wat doe je tegen condens?

De meest eenvoudige oplossing? Ventileer, ventileer en ventileer. En doe dat constant. Je ramen één keer per week gedurende een half uurtje openzetten is zeker niet voldoende. Ventileren hoor je 24 uur per dag te doen. Een ventilator plaatsen is de gemakkelijkste oplossing. Als je een ventilator plaatst, dan:

  • voorkom je condens op je ramen,
  • voer je gezonde lucht in en vervuilde lucht af,
  • houd je de luchtvochtigheid in je woning op een gezond niveau.

Zorg zeker voor een constante luchtstroom in huis, laat kleine ramen veel openstaan en plaats eventueel ventilatieroosters in deuren en muren. Je kan uiteraard ook altijd kiezen voor een mechanisch afzuigsysteem.

Niet voldoende om die condens kwijt te raken?

Geraak je de condens niet kwijt na het volgen van bovenstaande tips? Dan ga je beter over tot het isoleren van je muren. Ons advies hierbij? Isoleer je muren meteen aan de buitenkant en niet aan de binnenzijde. Als je aan de binnenzijde isoleert stop je isolatie tussen de steen aan de buitenkant en die aan de binnenkant. Daardoor kan een vochtbrug ontstaan en dan heeft je isolatie geen enkel nut. Als je aan de buitenkant isoleert, valt dat gevaar volledig weg. Hetzelfde geldt trouwens voor je dak én je gevel. Ook daar is het beter aan de buitenkant te isoleren.

Meer info nodig?

Hebben we je vraag Wat doe je tegen condens voldoende beantwoord? Neen? Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Het team van Homeprotec staat altijd klaar om verdere vragen te beantwoorden.

© C’bon