Renovatiepremies

Heb je plannen om je woning te renoveren? Daar komt natuurlijk heel wat bij kijken en de kosten kunnen snel oplopen. Gelukkig kan je in vele gevallen rekenen op de steun van Vlaanderen: sinds februari 2007 werd de Vlaamse renovatiepremie in het leven geroepen! De huidige premievoorwaarden zijn van toepassing vanaf 1 februari 2019.

Welke vochtbestrijdingswerken komen in aanmerking voor een renovatiepremie?

Onderstaande vochtbestrijdingswerken of renovatiewerken gerelateerd aan vochtbestrijding komen in aanmerking voor een renovatiepremie:

 • De afbraak van bestaande en de bouw van nieuwe binnen- en buitenmuren, inclusief de dragende of steunende elementen in die muren, zoals kolommen, balken en lateien.
 • De afwerking van buitenmuren met gevelsteen, gevelbekleding of -bepleistering in speciaal daartoe bestemde materialen.
 • De behandeling van muren tegen optrekkend vocht door ofwel een waterkerende laag te plaatsen, ofwel de muren te injecteren met producten die de muur waterdicht maken.
 • De behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht.
 • Het voegwerk van de gevel vernieuwen; gevelreiniging komt alleen in aanmerking als ook het voegwerk wordt vernieuwd.
 • De behandeling van de muren tegen huiszwam.

(bron: https://www.wonenvlaanderen.be/premies/welke-werken-komen-aanmerking-voor-de-vlaamse-renovatiepremie)

Bekijk het volledige overzicht omtrent renovatiepremies op de website van wonenvlaanderen.be

Wat zijn de voorwaarden om een renovatiepremie van de Vlaamse overheid te bekomen?

Voor het ontvangen van een Vlaamse renovatiepremie moet je natuurlijk aan enkele voorwaarden voldoen. Je komt in aanmerking voor een renovatiepremie bij de renovatie van een bestaande woning, of het realiseren van een nieuwe woning door herbestemming (het verbouwen van een bestaand gebouw, bijvoorbeeld een bedrijfspand of schuur tot woning) of opsplitsing (verbouwen van een afgesplitst deel van een bestaande woning).

Voor de renovatie van kamerwoningen of studentenwoonsten kan je geen Vlaamse renovatiepremie ontvangen.

De woning of het gebouw moet op de datum van de aanvraag minstens 30 jaar oud zijn, en moet in het Vlaams Gewest gelegen zijn.

Je kan zowel een premie aanvragen als bewoner van het pand of als verhuurder. Als verhuurder zal je als natuurlijk persoon in het bezit van het pand moeten zijn en dus niet als vennootschap. Als bewoner moet je dan weer binnen een bepaalde inkomstenklasse vallen. Voor een meer uitgebreid overzicht van de maximum inkomens verwijzen we je graag door naar wonenvlaanderen.be.

Voor verhuurders gelden deze voorwaarden qua inkomsten dus niet.

Als bewoner kan je enkel met succes een renovatiepremie aanvragen als je op datum van aanvraag geen andere woning in volle eigendom hebt, tenzij het gaat om een ongeschikte woning die door jou werd bewoond.

Zowel in het geval van bewoner als verhuurder kan je per woning maximaal 2 aanvragen indienen in een periode van 10 jaar en per categorie van werken kan slechts 1 keer in een periode van 10 jaar een premie worden aangevraagd.

Slot

Het is belangrijk indien je je premie wil aanvragen dat je een goed, gestructureerd overzicht bewaart van al je facturen en betalingen. We hopen je al een beetje op weg te hebben geholpen maar raden je zeker aan om de website van wonenvlaanderen.be te bekijken. Daar vind je naast uitgebreidere informatie ook de nodige documenten om je aanvraag in te dienen! Veel succes!

gevel impregneren
renovatiepremie
renovatiepremie
Renovatiepremies

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Vochtbestrijding

Heb je te kampen met vochtproblemen? Dit kan drie mogelijke oorzaken hebben: opstijgend vocht, condensatieproblemen of een lek in een waterleiding.

Meer info

Kelderdichting

Indien je huis over een kelder beschikt, wil deze ruimte waarschijnlijk ook optimaal benutten. Daarbij is het waterdicht zijn van je kelder van groot belang.

Meer info

Betonrot

Betonrot ontstaat wanneer water en zuurstof reageren met het wapeningsstaal binnenin (minderwaardig) beton.

Meer info

Ventilatie

Ventilatie is cruciaal om condensatieproblemen in je woning te vermijden. Homeprotec adviseert en installeert een performant verluchtingssysteem op maat.

Meer info

Contacteer ons

  Wat houdt het werk in?

  Hoe kwam je bij ons terecht?


  [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

  Bekijk dit filmpje en ontdek wat onze klanten zeggen over HomeProtec