Ventilatiesystemen

Een goed geventileerde woning is niet alleen een meerwaarde voor het huis maar ook goed voor je gezondheid! Een gebrek aan goede ventilatie kan zelfs slecht zijn voor beiden. Zo kunnen er wegens te weinig verluchten tal van gezondheidsklachten optreden zoals astma, hoesten, hoofdpijn en allergieën. Maar je woonst zal ook gaan kreunen onder de vochtproblemen die een gebrek aan deftige ventilatie kunnen teweegbrengen. Een goede ventilatie is dus zeker geen overbodige luxe.

Welke verschillende soorten ventilatiesystemen bestaan er?

Je kan een ventilatiesysteem zowel natuurlijk als mechanisch installeren, ook een combinatie van beiden is mogelijk. Er zijn 4 opties die we even toelichten:

 1. Systeem met natuurlijke luchtafvoer en luchttoevoer

  Dit systeem heeft geen mechanische hulp nodig. De verluchting loopt op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De luchtdoorlaatbaarheid van deze roosters kan je naar wens aanpassen met de hand. Om toch continue genoeg verse lucht in de woning te laten circuleren is het belangrijk doorvoeropeningen te voorzien onder de deuren of eventueel in muren. De vervuilde lucht wordt afgevoerd via een verticaal ventilatiekanaal in keuken of badkamer.

 2. Systeem met natuurlijke luchtafvoer maar mechanische luchttoevoer

 3. Het is niet altijd evident om een natuurlijke toevoer van lucht te installeren bv. bij kamers zonder ramen of als je in een ingesloten appartement woont. In deze geval kan je best je mechanisch je luchttoevoer regelen. Zo heb je controle over de toevoer van verse buitenlucht, deze wordt dan via een ventilator door heel de woonst gestuurd. De afvoer gebeurt op dezelfde manier als bij het bovenstaand vermeld systeem.

 4. Systeem met mechanisch luchtafvoer en natuurlijk luchttoevoer

  Indien het niet mogelijk is om vuile lucht op een natuurlijke manier af te voeren, kan je best voor een ventilatiesysteem kiezen met een mechanisch luchtafvoer. Dit systeem zuigt de vochtige en vervuilde lucht via luchtkanalen weg uit de kamers. Dit kan enerzijds op een continue basis maar kan ook op een zelfregelende werkwijze.

 5. Systeem met zowel mechanische luchttoevoer als luchtafvoer

  Ook wel bekend als balansventilatie. Dit is een volledig gecontroleerd systeem en dus integraal automatisch gestuurd van A tot Z. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeelt de lucht via ventilatieroosters en het systeem is zo opgebouwd dat verschillende luchtstromen elkaar niet kruisen. Het is een zeer efficiënt systeem en bovendien energiezuinig omdat het warmte recupereert.

Wat is de kostprijs van een ventilatiesysteem?

De kostprijs van je ventilatiesysteem zal afhangen van verschillende factoren zoals de oppervlakte van je woonst, het gewenste debiet en de moeilijkheid van de plaatsing. Maar de grootste prijsbepaler zal het type ventilatiesysteem zijn waarvoor je kiest.

Natuurlijke ventilatie zal uiteraard altijd goedkoper zijn dan (semi)mechanische. Hou je niet in om je gratis offerte aan te vragen voor een concrete prijsbepaling.

Slot

Bij de renovatie van je woonst of wanneer je een nieuwbouw bouwt, doe je er zeker niet slecht aan om een goed ventilatiesysteem uit te plannen. Het is trouwens in België verplicht voor nieuwbouwwoonsten sinds 2006. Naast de wettelijke verplichting is het ook gewoon veel beter voor je gezondheid.

badkamer ventilatie
Wat doe je tegen condens?

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Ventilatie

Ventilatie is cruciaal om condensatieproblemen in je woning te vermijden. Homeprotec adviseert en installeert een performant verluchtingssysteem op maat.

Meer info

Ventilatie Badkamer

Met een goed verluchte badkamer verlaag je de kans op schimmels en andere vochtproblemen. Een goed ventilatiestysteem helpt je hierbij!

Meer info

Contacteer ons

  Wat houdt het werk in?

  Hoe kwam je bij ons terecht?


  [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

  Bekijk dit filmpje en ontdek wat onze klanten zeggen over HomeProtec