Gevel impregneren

In geval van vochtproblemen zo jou het impregneren van je gevel kunnen overwegen als (mede)oplossing. Bij het gevel impregneren wordt er een transparante beschermlaag op de buitenmuur aangebracht, dit voorkomt het naar binnen dringen van vocht langs buiten. De gevel wordt zo in feite waterdicht.

Waarom moet ik mijn gevel impregneren?

Een gevel impregneren (niet te verwarren met een gevel of muur injecteren) is een methode waarbij voornamelijk doorslaand vocht wordt proberen verholpen. Doorslaand vocht is vocht afkomstig van (slag)regen die via de gevel naar binnen dringt en die op termijn vochtplekken op de binnenmuren zou kunnen veroorzaken.

Dit type vochtprobleem komt vooral voor bij poreuze of beschadigede gevels. Bij het gevel impregmeren wordt dan een transparant impregneermiddel aangebracht op de gevel. Deze vloeistof vult de poriën van de buitenmuur waardoor er een beschermlaag wordt gecreëerd. Dankzij deze laag kan het vocht van de (slag)regen niet langer naar binnen dringen.

Enkele voordelen gevel impregneren:

  1. Je beperkt of maakt komaf met de nare gevolgen van doorslaand vocht.
  2. Je gevel zal er langer netjes uit zien aangezien het vuil zich minder snel kan hechten aan je buitenmuur.
  3. Beter voorkomen dan genezen! Dankzij het impregneren van je gevel, voorkom je dure herstellingskosten als gevolg van eventueel opgelopen vorstschade via vocht in je muur.

Hoeveel kost het om een gevel te impregneren?

De kost voor het impregneren van je gevel zal voornamelijk afhangen van de totale oppervlakte en de bereikbaarheid van de gevel. Ook of er al dan niet een reiniging van de gevel vooraf nodig is, zal de uiteindelijke kost meebepalen.

Tenslotte zal ook het type product en eventuele noodzakelijke herstellingswerken de prijs beïnvloeden.

Welke werkwijze wordt er gevolgd om een gevel te impregneren?

Bij het impregneren van een gevel moet het correcte stappenplan gerespecteerd worden indien men een kwalitatief en duurzaam eindresultaat wenst.

Stap 1: Het inspecteren van de gevel

Vooraleer je aan het impregneren begint moet je eerst nagaan of je gevel wel geschikt is om te impregneren!
Bij geverfde of geglazuurde gevels en gevels met kunsthars ben je er bijvoorbeeld al aan voor de moeite aangezien er bij deze gevels al een laagje van iets is aangebracht, waardoor het impregneermiddel niet goed zal intrekken.
Gevels in onder andere baksteen, beton of gepleisterde gevels zijn dan weer wel geschikt tot impregneren.

Stap 2: Het kiezen van een geschikt impregneermiddel

Naar gelang het type ondergrond en gevelbekleding zal er een juist impregneerproduct bestaan. Het kiezen van een toepasselijk impregneermiddel laat je best aan een specialist van Homeprotec over.

Stap 3: Eventuele schade herstellen

Indien je graag een goed resultaat wenst is het belangrijk dat het impregneermiddel zo goed mogelijk kan binnendringen in je gevel. Daarvoor moet je gevel in goede staat zijn en mogen er dus geen scheuren in je buitenmuur zijn. Het is dus belangrijk om eerst opgelopen schade aan je gevel te herstellen voor je aan het echte werk begint.

Stap 4: Gevel reinigen

Voor een maximum rendement zorg je best ook voor een propere ondergrond. Je doet er goed aan je gevel vooraf te reinigen. Afhankelijk van het type vervuiling en de intensiteit ervan zijn er verschillende opties voor reiniging. Ook hierbij laat je je best door een vakman adviseren en assisteren.

Stap 5: Impregneren maar!

En dan is het eindelijk tijd voor het echte werk: je gevel waterdicht maken! De ramen en deuren zullen voordien worden afgeplakt ter bescherming, waarna het impregneermiddel over de gevel wordt aangebracht.

Zorg steeds voor een droge buitenmuur als je begint aan het impregneren en begin er in geen geval aan als het buiten vriest want dan loop je kans op vorstchade en dat is net hetgene wat we willen vermijden!

Hoeveel kost het om een gevel te impregneren?

De kost voor het impregneren van je gevel zal voornamelijk afhangen van de totale oppervlakte en de bereikbaarheid van de gevel. Ook of er al dan niet een reiniging van de gevel vooraf nodig is, zal de uiteindelijke kost meebepalen.

Tenslotte zal ook het type product en eventuele noodzakelijke herstellingswerken de prijs beïnvloeden.

Slot:

Een gevel impregneren is een goed idee als je aanhoudende vochtproblemen ervaart, en dan voornamelijk in geval van doorslaand vocht.

Gemiddeld zit je met een geïmpregneerde gevel toch wel goed voor tien jaar, maar de mate van blootstelling aan weersinvloeden zal dit gemiddelde wel naar boven of beneden kunnen trekken.

Een gevel die aan veel regen wordt blootgesteld zal natuurlijk sneller terug toe zijn aan een impregneren-sessie dan een gevel die gespaard blijft van veel regenval.

gevel impregneren
gevel impregneren
gevel impregneren
gevel impregneren
gevel impregneren

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Opstijgend Vocht

Opstijgend vocht is een probleem dat vooral voorkomt bij oudere woningen zonder adequate vochtkering. De binnen- en buitenmuren zuigen het grondwater als het ware op waardoor het langzaam stijgt.

Meer info

Lekdetectie

Indien je zo’n ongewone, onverklaarbare stijging waarneemt op je factuur of last hebt van schimmel, dan doe je er goed aan om het waterlek op te laten sporen door een professional tijdens een lekdetectie.

Meer info

Muren Injecteren

Het injecteren van muren is de meest gebruikelijke methode om opstijgend vocht te bestrijden. Hierbij worden de muren geïnjecteerd met een vochtwerend middel om het opstijgend vocht zo tegen te houden.

Meer info

Gevel Impregneren

In geval van vochtproblemen zo jou het impregneren van je gevel kunnen overwegen als (mede)oplossing. Bij het gevel impregneren wordt er een transparante beschermlaag op de buitenmuur aangebracht, dit voorkomt het naar binnen dringen van vocht langs buiten.

Meer info

Contacteer ons

    Wat houdt het werk in?

    Hoe kwam je bij ons terecht?


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

    Bekijk dit filmpje en ontdek wat onze klanten zeggen over HomeProtec