Lekdetectie

Waterlekken vormen een lastig probleem. Ze worden vaak pas laattijdig opgemerkt en dan is de schade meestal al aangericht. Ze kunnen leiden tot schimmelplekken of je waterfactuur in de hoogte doen schieten. Indien je zo’n ongewone, onverklaarbare stijging waarneemt op je factuur of last hebt van schimmel, dan doe je er goed aan om het waterlek op te laten sporen door een professional tijdens een lekdetectie.

Hoe wordt een lek in de waterleiding opgespoord?

Een waterlek opsporen is niet eenvoudig aangezien het vaak niet waarneembaar is met het blote oog. Je schakelt dus best een specialist van Homeprotec in. Onze vakmannen beschikken over speciale apparatuur waarmee ze ‘onzichtbare’ waterlekken kunnen opsporen. Er bestaan verschillende werkwijzen:

  1. via een infraroodcamera

   Dankzij een infraroodcamera kan een specialist waterlekken in warmwaterleidingen vinden. De camera kan warmteverschillen waarnemen in zowel vloeren als wanden. Hij spoort het warme water op en volgt dit tot aan het lek. Dit is een propere manier van werken omdat er geen breekwerken zal nodig zijn omdat je ‘door de muren kan kijken.’

  2. via ultrasone detectie

Bij deze manier van werken, gebruikt de specialist geluidsgolven om de locatie van het waterlek op te sporen.

  1. via vochtmeting / hygrometrie

Als een specialist de relatieve vochtigheid in materialen meet kan hij op zoek gaan naar de plaatsen waar zich het meeste vocht bevindt en zo het lek localiseren.

  1. via een druktest

Hierbij wordt de druk in de leidingen opgevoerd om daarna teruggebracht te worden naar normale toestand. Als de druk in de leidingen niet constant blijft, wijst dit op het bestaan van een leuk.

  1. via elektro-akoestiek

Bij deze techniek gaat men op zoek naar ingebouwde en/of ondergrondse leidingen, waar het lek zich ook zou kunnen bevinden.

  1. via endoscopie

Net zoals bij een darmonderzoek zal er ook hier met een cameraatje in de waterleidingen of holle ruimtes op zoek gegaan worden naar lekken.

Wat te doen als je dak lekt?

Een lek in het dak herstellen is niet zo’n opgave, vaak is het opsporen ervan een pak lastiger. Heb je last van een lek? Schakel dan zo snel mogelijk de hulp in van een specialist van Homeprotec. Water kan veel schade aanrichten aan onder andere de constructie van je dak.

Voor de oplossing voor het lek gaan we moeten kijken naar de oorzaak. Kapotte of slecht aansluitende dakpannen worden meestal gewoon vervangen, waarmee het probleem eenvoudig opgelost is. Ook problemen met daklood vallen even snel te regelen door beschadigd daklood te vervangen.

Bij een plat dak wordt een plaatselijk lek meestal gefixt door het aanbrengen van vloeibare dakbedekking op de bitumen dakbedekking.

In sommige gevallen valt het lek in je dak niet te wijten aan een lokaal probleem en zal het niet mogelijk zijn om het snel even te repareren. In dit scenario is het tijd voor een totaalrenovatie van je dak. Hierbij wordt de bedekking van je dak vervangen door een nieuw exemplaar.

Wat is de kostprijs van lekdetectie?

Het detecteren van lekken kan bij een grondige uitvoering heel wat uren in beslag nemen. Naar gelang het aantal buizen en leidingen in het gebouw zal de prijs varïeren. Ook de manier van werken zal bepalend zijn voor de kostprijs. Met een beetje geluk vind je het lek onmiddellijk, maar het kan ook een werk van lange adem zijn.

Slot

Een lek dat leidt tot schimmels, andere vochtproblemen of hoge waterfacturen wordt best zo snel mogelijk opgespoord en aangepakt. Heb je een vermoeden dat er bij jou thuis een lek aanwezig is? Contacteer ons dan gerust en een specialist van Homeprotec helpt u graag verder met het zoeken naar een gepaste oplossing.

lekdetectie
lekdetectie

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Opstijgend Vocht

Opstijgend vocht is een probleem dat vooral voorkomt bij oudere woningen zonder adequate vochtkering. De binnen- en buitenmuren zuigen het grondwater als het ware op waardoor het langzaam stijgt.

Meer info

Schimmel Verwijderen

Waar vocht is, zijn schimmels. Ze verpesten niet alleen je interieur, daarbovenop zijn ze schadelijk voor je gezondheid. Bij Homeprotec pakken we de oorzaak van schimmel aan en herstellen we de opgelopen schade.

Meer info

Muren Injecteren

Het injecteren van muren is de meest gebruikelijke methode om opstijgend vocht te bestrijden. Hierbij worden de muren geïnjecteerd met een vochtwerend middel om het opstijgend vocht zo tegen te houden.

Meer info

Gevel Impregneren

In geval van vochtproblemen zo jou het impregneren van je gevel kunnen overwegen als (mede)oplossing. Bij het gevel impregneren wordt er een transparante beschermlaag op de buitenmuur aangebracht, dit voorkomt het naar binnen dringen van vocht langs buiten.

Meer info

Contacteer ons

  Wat houdt het werk in?

  Hoe kwam je bij ons terecht?


  [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

  Bekijk dit filmpje en ontdek wat onze klanten zeggen over HomeProtec