Blog

zout op je muren

Waarom je vochtproblemen meteen moet aanpakken

Gepubliceerd: 09-11-2018

Waarom vochtproblemen meteen aanpakken? Om de volgende heel eenvoudige én tegelijk logische reden. Als je vochtproblemen te lang laat aanslepen, kunnen de stenen in je muur zwaar worden aangetast en zelfs volledig stuk gaan, met alle miserie van dien. Ook de voegen tussen de stenen kunnen ernstig beschadigd worden door het teveel aan vocht. Zodra de voegen beginnen af te brokkelen en uit de steen te vallen, is het einde in zicht. Je krijgt ook meer zouten in de muur, en ook dat is geen aangenaam nieuws.

Zouten in de muur: teken van opstijgend vocht

Als je last hebt van opstijgend grondwater, dan komen de zouten die in het grondwater aanwezig zijn met dat water mee naar boven. Hoeveel zouten er in het grondwater aanwezig zijn, is afhankelijk van het gebied waar je woont. Staat je woning op vroegere landbouwgrond, dan zit er gegarandeerd veel zout in de grond. Boeren hebben die grond vroeger immers veel en grondig bemest, en in mest zitten er nu eenmaal veel nitraten en sulfaten. Zout dus. Dat er zouten in je muur zitten, merk je aan de vuile witte plekken die her en der op de muur verschijnen. Soms zitten er zelfs zoutkristallen op de buitenkant van je muur, die kan je gewoon met een vod wegvegen. Binnen in de muur veeg je ze echter niet zomaar weg, en daar blijven ze hun verwoestend werk doen. Zouten in je muur zijn niet goed, en daarom moet je vochtproblemen meteen aanpakken.

Zouten zijn geen schimmel

Heb je meer last van schimmel? Dat is een duidelijk signaal dat je je huis hetzij dringend meer moet ventileren, hetzij moet isoleren. Schimmel komt immers vooral voor als er te weinig geventileerd wordt in huis, als er dus een te kleine luchtstroom is, of als je huis dringend geïsoleerd moet worden. Natte muren die je onbehandeld laat staan, kunnen altijd beschimmeld geraken. Op de lange termijn zal ook zout in de muren aanleiding geven tot schimmels omdat zout nu eenmaal vocht aantrekt. En waar vocht is, ontstaan schimmels.

Waarom je vochtproblemen meteen aanpakken?

Heb je last van zout in de muur? Dan vernielt het op de duur al je pleister- en stucwerk. Last van schimmels? Ook dan doe je het best iets aan de waterhuishouding in je woning. Onze tip? Wacht daar het best niet te lang mee. Want hoe langer je het vochtprobleem laat aanslepen, hoe meer het je zal kosten om alles weer piekfijn in orde te krijgen.

Meer info nodig?

Bel de specialisten van HomeProtec in Gent. Zij komen kijken wat er loos is en vinden gegarandeerd de juiste oplossing voor jouw waterprobleem. Zij pakken je vochtproblemen meteen op de juiste manier aan, zoals het hoort.

 

© C’bon