Blog

Je wilt besparen op je energiefactuur? Isoleren helpt!

Voorkom vochtproblemen en bespaar op je energiefactuur

Gepubliceerd: 09-04-2018

Het leven is duur. De facturen die we binnenkrijgen voor de energie die we verbruiken, stijgen voortdurend. Het ziet er trouwens naar uit dat die prijzen niet zullen zakken. Het is dus geen slecht idee om te besparen op je energiefactuur. Onze gouden tip? Voorkom vochtproblemen in je woning, of doe er iets tegen als je ze al hebt. Want ze veroorzaken schimmels, tasten de constructie van je woning aan én vreten energie. Een natte muur is vrijwel transparant en heeft nul procent isolatiewaarde. De warmte gaat er gewoon doorheen naar buiten, en de koude van buiten komt even gemakkelijk naar binnen. Je muren isoleren betekent dus al meteen een serieuze energiewinst, want de temperatuur stijgt zonder dat je er iets extra’s moet aan doen. Hoe los je vochtproblemen op? Hieronder vind je een kort overzicht van verschillende vochtproblemen en wat je ertegen kunt (laten) doen. Snel handelen is de boodschap.

Hoe besparen op je energiefactuur? Bestrijd vochtproblemen

Zorg in de eerste plaats dat je je woning voldoende ventileert, want alleen op die manier maak je komaf met condens. Zet je ramen elke dag minstens een kwartiertje open. Het briesje dat op die manier ontstaat is over het algemeen voldoende om je kamers te verluchten. Doe dat ook tijdens de winter en zeker in je badkamer. Blijkt je woning ook na het regelmatig open zetten van de ramen nog vochtig? Plaats dan een bijkomende luchtontvochtiger.

Bestrijd zeker ook opstijgend en doorslaand vocht

Heb je vocht op de begane grond en zijn de muren vooral aan de onderzijde vochtig? Dan heb je te maken met opstijgend grondvocht dat via de fundering in de gevel van de woning trekt. Opstijgend vocht kun je effectief bestrijden door de muur te injecteren. In dat geval spuiten we een chemisch middel in de muur dat een waterkering doet ontstaan. We kunnen ook de muur laten onderkappen. Dan brengen we een vochtscherm aan onderaan op de gevel. Investeren in goede en ademende isolatiesystemen is altijd een goede optie. Als de buitengevel van je woning beschadigd is, dan is het voor het regenwater een fluitje van een cent om binnen te komen. Je muren absorberen het vocht en raken op de duur helemaal verzadigd. Het gevolg daarvan? Het vocht komt ook op je binnenmuren terecht en er ontstaat schimmel. De warmte vliegt dan het huis uit.

Hoe lossen we beschadigingen aan de gevel op?

Vertoont je gevel scheuren en barsten en laat die water binnen? Dan herstellen we die in eerste instantie. In tweede instantie raden we altijd aan een buitengevelisolatie toe te passen, want die is ideaal om de warmte binnenhuis te houden en de koude buiten. Voor een gevel is het trouwens altijd beter om de isolatie aan de buitenkant te plaatsen. Wat in dat geval heb je nooit koudebruggen en onderbreek je de isolatieschil niet. Wie een spouwmuur heeft kan de ruimte tussen de twee muren opvullen met isolatie. Onze twee ultieme tips om te besparen op je energiefactuur.

 

© C’bon