Blog

gevel impregneren

Let op vochtproblemen als je een huis koopt

Gepubliceerd: 07-12-2018

Op zoek naar een (ouder) huis om te kopen? Onze raad? Let op vochtproblemen als je een huis koopt. Kijk zeker uit naar verborgen vochtproblemen en natte muren als gevolg van doorslaand vocht of opstijgend grondwater. Vochtproblemen behoren tot de meest voorkomende verborgen gebreken voor wie een huis koopt. Wie met vochtproblemen te kampen heeft en van zijn huis af wil, is daar ook niet altijd zo eerlijk over. Veel huisverkopers doen aan camouflage als ze hun huis verkopen. Ze zetten een extra plaat tegen de muur of gebruiken hier en daar gyproc. Dat soort praktijken komt heel wat meer voor dan je zou denken. De bezoeker merkt de vochtplekken niet op die zich achter die extra plaat verschuilen. Hoe kan je je wapenen tegen dergelijk bedrog? Door een vochtmeter te gebruiken of een bouwkundige keuring aan te vragen.

Oplossing: ga op stap met een vochtmeter

Professionelen gebruiken regelmatig een vochtmeter om na te gaan hoeveel vocht zich in de muren bevindt. Maar die professionele exemplaren zijn vrij prijzig. Voor de consument bestaan er goedkopere modellen. Die zijn niet zo bijster goed, maar ze geven alvast een indicatie. Een vochtmeter gebruik je om het vocht te meten:

  • net boven de plinten,
  • nog een beetje hoger,
  • en net onder het plafond.

Blijkt het gebied boven de plinten vochtig te zijn, dan is dat een teken van opstijgend vocht. Duidt de meter een beetje boven de plinten een even hoge vochtigheidsgraad aan? Dan toont dat aan dat de muren al heel vochtig staan. Meet de vochtmeter ook veel water vlak onder het plafond? Dan is er een grote kans dat het water afkomstig is van een lek in het dak.

Andere optie: bouwkundige keuring

De meeste vochtproblemen worden gevonden bij een bouwkundige keuring. Een huis kopen is een serieuze investering. Het is dus zeker de moeite waard om onderzoek te doen naar eventuele vochtproblemen als je een woning wilt kopen. Er bestaan trouwens verschillende vochtproblemen. We sommen ze zomaar even voor de vuist weg op: doorslaand en optrekkend vocht, condens, zoutproblemen…. Het is belangrijk om vochtproblemen niet alleen te herkennen, maar er zeker ook iets tegen te ondernemen. Waarom? Omdat langdurige blootstelling aan vocht, schimmel of zwammen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Let op vochtproblemen als je een huis koopt

Kan je het niet alleen? Of heb je deskundige hulp nodig? Geef ons dan een seintje. Dan kunnen we met je mee om te kijken of er inderdaad vocht in de muren zit. We gebruiken daarvoor onze professionele vochtmeter en onze jarenlange ervaring.

 

© C’bon