Opeens merk je een bult op in het midden van je muur. Vroeg of laat zal dat leiden tot loskomend pleisterwerk. Waaraan kan dat toch te wijten zijn? Het is toch niet normaal dat gipspleister zomaar lokaal loskomt? Een onderzoek is zeker de moeite waard, want loskomend pleisterwerk kan wijzen op een vochtprobleem of op de aanwezigheid van zouten in de muur.
Wie wordt geconfronteerd met loskomend pleisterwerk rent dikwijls meteen naar de winkel om een of ander wondermiddel te gaan halen. Sommigen gaan meteen aan de slag en herbepleisteren met een speciaal cement. Anderen beginnen af te werken met gipskartonplaten. Loop echter niet te hard van stapel. Het is beter om de schade eerst van nabij te bekijken en te onderzoeken. Loskomend pleisterwerk kan immers wijzen op de aanwezigheid van vocht en zouten in de muren. In het kort? Het kan een aanduiding zijn van een vochtprobleem.
Dikwijls zie je een verkleuring van pleisterwerk, of witte zoutkringen of vlekken op de pleister, in andere gevallen komt het behangpapier los, brokkelt de verf af en komt inderdaad het pleisterwerk los. In al deze gevallen heeft het niet zoveel zin om alles meteen opnieuw te gaan bepleisteren. Dat neemt immers het probleem en de oorzaak ervan niet weg. De vochtplekken zullen sowieso na een bepaalde tijd opnieuw zichtbaar worden. En al het werk dat je erin hebt gestoken, zal voor niets geweest zijn.
Als er opstijgend grondwater in je muren zit, zitten er altijd zouten en nitraten bij. Als je erin slaagt het water weg te houden, bijvoorbeeld door de muren te injecteren, dan blijft het zout toch zitten. Zodra de muur opdroogt, wil dat zout eruit. Dat duwt maar en duwt maar en doet het pleisterwerk loskomen. Met andere woorden: hoe het loskomen van pleisterwerk kan duiden op de aanwezigheid van vocht of zout in de muur. Onze tip? Doe er iets aan. Want vocht en zouten in een muur zijn voor niets goed.
© C’bon