Heb je in je woning last van opstijgend of doorslaand vocht? Te veel condensatie? Een natte zolder als gevolg van een lekkend dak? Allemaal verschillende vochtproblemen met verschillende oorzaken. Maar altijd met een negatieve invloed op omgeving en gezondheid. Het is dan ook belangrijk dat je die vochtproblemen meteen en ook goed oplost. Eén ding is zeker: als je vochtproblemen hebt, doe je het best een beroep op een specialist om de oorzaak ervan te achterhalen. Want alleen een juiste diagnose levert een juiste oplossing op. Hieronder vind je alvast een aantal oplossingen voor vochtproblemen.
Is je huis al wat ouder, staat het in een omgeving met een hoog waterpeil of veel grondvocht, en heeft het geen beschermende waterkeringslaag? Dan kan je te maken krijgen met opstijgend vocht. Opstijgend vocht herken je onder meer doordat je muren nat staan tot op een hoogte van 80 tot 120 centimeter, terwijl je vloer droog blijft. Hoe los je opstijgend vocht op? Je kan je muren injecteren met een vochtwerend middel dat het grondwater als het ware blokkeert. Daarbij spuit je om de 10 à 15 centimeter een waterwerend product in de muur. Waar je rekening mee moet houden bij het injecteren van muren lees je hier. Onze tip? Breng naast het injecteren nog een waterkerende folie aan vlak boven het maaiveld. In dat geval moet je wel de muren afkappen tot een meter hoog. De folie zorgt ervoor dat het vocht niet hoger in de muur kan dringen en beschermt je muur voor de volle honderd procent.
Doorslaand vocht kom je vooral tegen langs het dak, via de ramen, door het gevelmetselwerk of de kelder. Ook hier zijn de oorzaken verschillend. Laat het aan een specialist over om die oorzaken grondig te analyseren en te onderzoeken. Een veelgebruikte oplossing voor doorslaand vocht dat via de gevel binnenkomt is je muren impregneren. In dat geval breng je een transparante en waterafstotende coating aan over je gevel – ook wel hydrofuge genoemd. Die zorgt ervoor dat je stenen en voegen volledig verzadigd geraken. Zijn je muren geïmpregneerd, dan kan het water je muren niet meer binnendringen.
Wie goed ventileert, beperkt de hoeveelheid condensatievocht. En dat is meteen onze hoofdtip: ventileer goed en veel, zet je ramen regelmatig open en zorg voor ventilatieroosters. Op zich is condensatie niet erg, het is een heel natuurlijk fenomeen dat in alle woningen voorkomt, ook in de jouwe. Denk maar aan de vochtdruppels op je ramen en de damp op de spiegel in je badkamer. Je kan je woning tijdelijk meer verwarmen of een ventilator plaatsen in vochtige ruimtes. Maar ventileren blijft de boodschap.
Heb je vochtproblemen in de kelder? Dan is het zeker nodig dat je er een specialist bijhaalt. Hoe lost een specialist als Homeprotec vochtproblemen in de kelder op? Niet door te injecteren, wel door de keldermuur volledig af te kappen en vervolgens te zorgen voor een volledige nieuwe bekuiping. We besteden extra aandacht aan de aansluitingspunten tussen muur en vloer, gieten een waterdichte betonplaat en maken alles dicht via cementering. Is er te veel water, dan gaan we over tot draineren.
Neem gerust contact op met de deskundigen van Homeprotec. Ze helpen graag.
© C’bon