Blog

loskomend pleisterwerk

Loskomend pleisterwerk: teken van opstijgend vocht

Gepubliceerd: 28-07-2018

Je woont in een al iets ouder huis en je pleisterwerk komt los? Dat zou een voorbode kunnen zijn van opstijgend vocht. Opstijgend vocht komt nu eenmaal vaker voor in oudere huizen. De muren van oude huizen beschikken meestal niet over een waterkerende laag onderaan. Nieuwere huizen hebben die wel. Heeft je woning geen waterkering, dan zuigt de muur als het ware het grondwater op. Nu weet je vast en zeker dat opstijgend grondwater niet goed is voor je muur, maar ook niet voor je gezondheid. Onze tip? Pak meteen de oorzaak aan van opstijgend vocht. Want als je gewoon opnieuw bepleistert op de vochtige ondergrond, dan komt je pleisterwerk heel snel weer los, en moet je weer van nul beginnen.

Pleisterwerk komt los? Teken van opstijgend vocht

Verschillende tekenen wijzen op opstijgend vocht. Loskomend pleisterwerk onderaan op de muur is er alvast één van. Maar er zijn nog andere tekenen aan de – in dit geval vochtige – wand. Ook je behang komt los en hier en daar zie je natte plekken verschijnen. Het stijgend grondwater voert zoutkristallen mee en die veroorzaken witte plekken op je muren. Een geluk bij een ongeluk? Je zal geen last hebben van schimmels, want die houden niet van een zoute omgeving. Schimmels zijn dus géén teken van opstijgend vocht. De gevolgen van opstijgend vocht tonen zich vooral in de kelder, maar de kans is reëel dat het vocht stijgt naar een hoger gelegen verdieping.

Hoe behandel je opstijgend vocht?

De muur enkel instrijken met een waterwerend product lost het probleem helemaal niet op. In tegendeel zelfs, zo maak je het probleem alleen maar groter. Het opstijgend grondwater kan dan niet meer uit de muur, het kan dus ook niet meer verdampen en het zal alleen maar stijgen. De allerbeste manier om opstijgend vocht te behandelen is twee technieken te combineren. Enerzijds plaats je een waterkerende laag onderaan op de muur. Daarvoor kap je de muur af tot op ongeveer een meter hoogte, je plaatst een waterwerende laag en cementeert de muur weer dicht. Bovendien laat je ook je muren injecteren. Op die manier hou je het opstijgend vocht met honderd procent zekerheid tegen.

Hulp nodig bij dit vochtwerende werkje?

Neem contact op met de specialisten van Homeprotec. We helpen je graag.

 

© C’bon