Blog

Tips bij schimmel op de muren

Gepubliceerd: 03-03-2018

Je huis ruikt muf, hier en daar zie je vreemde plekken op de muren verschijnen. Bij nader inzien blijkt het om schimmel te gaan. Je hebt dus te kampen met een vochtprobleem. Waar je de schimmel ook opmerkt, of dat nu in de keuken is, badkamer, slaapkamer of elders in de woning, je moet er zo snel mogelijk iets tegen doen. Want schimmel kan je gezondheid ernstige schade toebrengen. We leggen je uit wat de mogelijke oorzaken zijn en geven je een aantal tips bij schimmel op de muren. Tips over hoe je ze vermijdt en bestrijdt.

Hoe ontstaat schimmel in een woning?

De oorzaken van schimmel op de muren kunnen verschillen, maar vaak ligt een slechte ventilatie en een tekort aan zonlicht aan de basis. Laten we de badkamer als voorbeeld nemen. Vooral in de badkamer is het uitermate belangrijk om goed en dikwijls te ventileren, net omdat daar zoveel vocht aanwezig is. Zet je badkamervenster dus dikwijls open, ook en zeker in de winter, want dan staat de verwarming constant aan. Het vocht van douche of bad verdampt, stijgt naar boven, condenseert en valt weer naar beneden. Als de venster niet open staat, en er dus geen ventilatie is, kan het vocht niet weg. Voor je het weet, heb je last van schimmels.

Structurele oorzaak van schimmels op de muren

Even vaak geven opstijgend vocht, doorslaand vocht en lekken aanleiding tot schimmels op de muur. Hier hoort een analyse van het vochtprobleem bij, en die analyse kan je als particulier zelf doen. Er bestaan meters die zeven centimeter in de muur meten en die je helpen bij de vochtanalyse. Je kan ook specifieke strips kopen bij de apotheker. Je houdt die tegen de muur aan en aan de hand van het kleur dat je krijgt, heb je een idee van het volume vocht dat in je muur aanwezig is. Duidt de strip een vrij behoorlijke hoeveelheid aan, dan haal je er beter een deskundige bij.

Tips bij schimmel op de muren

Om te beginnen geven we je een van de belangrijkste tips bij schimmel op de muren. Verwijder de schimmel nooit droog, want dan verspreid je die alleen maar. Gebruik ook altijd een mondkapje en handschoenen. Hoe kan je nu schimmel op de muur bestrijden?

  1. Schrob de schimmel van de muur met een oplossing van ongeveer 6 gram soda per liter water.
  2. Breng een oplossing van 250 ml bleekwater in een emmer water aan op de schimmels en laat het een nacht inwerken. Herhaal dit een aantal keer.
  3. Verwijder de schimmel op je muren met speciale producten die je koopt in de winkel. Ga je met deze producten aan de slag? Lees dan zeker de gebruiksaanwijzing goed door en ventileer voldoende.

Hoe voorkom je schimmel op de muur?

De meest eenvoudige tips om schimmels op de muren te voorkomen? Zorg zeker voor voldoende ventilatie, of plaats een luchtontvochtiger. Zo zorg je ervoor dat de vochtige lucht wordt afgevoerd en verminder je de kans op schimmels drastisch. Is de schimmel op je muren te wijten aan opstijgend vocht, doorslaand vocht en lekken? Dan dringt een structurele aanpak zich op. In dat geval doe je het best een beroep op een professional als Homeprotec, deskundig op het vlak van vochtbestrijding.

 

© C’bon