Vocht in huis is een probleem. Het tast je muren aan en het veroorzaakt een muffe geur. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen. Opstijgend vocht komt het meest voor. Daarbij wordt grondwater als het ware omhoog gezogen in de muur. Hierbij komen geleidelijk aan zand, zout en nitraten mee. Je kan je muren injecteren tegen dat opstijgend vocht, maar de nitraten blijven in de muur aanwezig. En weet je wat het gevolg daarvan is? Zodra de muur opdroogt, krijg je witte plekken. Het zout dat in de muur zit, wil eruit weg en duwt het plak- en schilderwerk gewoon opzij. Gelukkig is er een oplossing voor de verschillende soorten vochtproblemen.
Je kan je muur behandelen tegen opstijgend vocht door hem te injecteren. Je boort een gat in de muur en injecteert of spuit er een bepaald vocht in. De muur geraakt verzadigd door dat product. Op die manier verkrijg je een vochtmembraan dat het grondwater verhindert op te stijgen, dat er met andere woorden voor zorgt dat het water niet meer omhoog komt. Je kan je muur injecteren onder hoge druk of lage druk. Je kan zelfs beton injecteren, maar dat is een complexe operatie die in handen is van gespecialiseerde firma’s.
Sommige mensen kiezen enkel voor het injecteren van de muren op het niveau van de plinten. Ze zien enkel het vocht, maar niet de onzichtbare zouten, en denken dat het wel in orde zal komen door te injecteren. Helaas pindakaas. Vier à vijf jaar later steken die zouten toch weer de kop op en moet de muur alsnog behandeld worden. Wij opteren er altijd voor de muur tot op een meter boven de grond af te kappen, te injecteren, een zoutmembraam te plaatsen – in de volksmond een ‘noppensysteem’ genoemd -, dat vast te lijmen aan de muur en de muur opnieuw te bezetten. Het probleem is daarmee volledig opgelost. In bestaande woningen leidt deze werkwijze tot veel extra stof en viezigheid. Niet leuk als je in die ruimte moet leven. Je moet ook weer alles herschilderen. Maar alleen als je het op deze manier doet, zit je voor jaren goed.
Een kelder ligt twee meter onder het maaiveld, of onder het niveau van buiten. Als het veel regent, krijgt de kelder als eerste te maken met opstijgend grondwater. Dat probleem kunnen we op twee manieren oplossen. Enerzijds kunnen we een nieuwe bekuiping maken. In dat geval gieten we een nieuwe betonplaat van minimaal 20 centimeter zodat het water er niet meer door kan. Vervolgens maken we een bekuiping met een nieuwe vloer en een betonnen plaat. Anderzijds kunnen we een drainagesysteem voorzien dat ervoor zorgt dat het resterende water wordt opgepompt en naar een punt wordt afgeleid. Daar vloeit het water vervolgens weg.
Vochtproblemen kunnen het gevolg zijn van een lekkend dak. Zorg er in dat geval voor dat je je dak zo vlug mogelijk waterdicht maakt. Je kan ook te kampen hebben met inslaand vocht dat binnenkomt via een poreuze gevel. Afhankelijk van de plaats van de gevel of de muur, bekijk je hoe je het probleem het best aanpakt. Je kan de muur schilderen of waterdicht maken met een hydrofuge, je kan hem ook bepleisteren met crepi. Onze tip? Zorg ervoor dat de muur droog staat als je er iets aan doet. Doe dat dus altijd in de zomer. Ten slotte kan je ook last hebben van lekkende waterleidingen. In dat geval bel je het best een gespecialiseerd waterleksysteembedrijf.
Het is inderdaad beter te voorkomen dan te genezen, altijd en overal. Onze tip? Injecteer je muren, plaats er een zoutmembraam op, zet een waterdicht product op je gevels en begin dan pas met schilderen. Werk preventief en anticipeer op eventueel latere problemen, zeker bij een verbouwing.
© C’bon