Blog

Vocht in de kruipruimte? Doe er iets aan.

Vocht in de kruipruimte: wees er tijdig bij

Gepubliceerd: 01-02-2018

Heb je vocht in de kruipruimte? Wees er dan tijdig bij, want de kruipruimte maakt deel uit van de basis van je woning. Als daar wat misloopt – en bij vochtproblemen lopen er veel dingen mis – dan kunnen de kosten aanzienlijk oplopen.

Wat is een kruipruimte?

Voor de mensen die niet meteen weten wat een kruipruimte is. Een kruipruimte is een soort kelder die vooral in oudere woningen aanwezig is. De gebouwen werden toen opgetrokken op funderingen, op de grond werd zand gegooid, en een meter hoger werd een betonnen plaat gegoten. Een kruipruimte is dus een ruimte van een meter hoog tussen de grond en een laag beton. Vocht in de kruipruimte als gevolg van stijgend grondwater is meer regel dan uitzondering. Doorgaans liggen in die kruipruimte allerlei leidingen die door het aanwezige vocht beginnen te roesten. Daar komt nog bij dat het plafond van de kruipruimte in 99 procent van de gevallen niet geïsoleerd is. Het gevolg hiervan? Als het water tegen de koude betonnen plaat terechtkomt, krijg je condens.

Vocht in de kruipruimte leidt tot de volgende problemen

Wacht je te lang en doe je niets om de vochtproblemen in je kruipruimte op te lossen? Dan krijg je erosie op al je kabels, sanitaire en chauffageleidingen. Het vocht komt in de ruimte, botst tegen het niet-geïsoleerde plafond en condenseert. Bij temperaturen onder nul vriest alles kapot. Een ander probleem? Als de ijzers niet diep genoeg in het beton zitten, kan betonrot ontstaan: de ijzers beginnen te roesten, het roest duwt zich een weg naar buiten en maakt zo het beton kapot.

Wees er zeker tijdig bij

Wees er dus zeker tijdig bij om de vochtproblemen in de kruipruimte te verhelpen. Je kan de kruipruimte dichtmaken door beton te gieten of door die te cementeren. Dat is echter bijzonder arbeidsintensief. Doordat de ruimte slechts een meter hoog is, heb je een heel beperkte manoeuvreerruimte en dat maakt het niet gemakkelijk om te werken. Maar het is zeker nodig om iets aan de vochtproblemen in je kruipruimte te doen, aangezien die ruimte een deel is van de basisstructuur van je woning.

 

© C’bon