Blog

Wat doe je met witte uitslag op de muur

Wat doe je met witte uitslag op je muren?

Gepubliceerd: 02-04-2019

Geef toe, die vieze witte uitslag op een buitenmuur of gevel is toch het eerste wat opvalt als je naar een huis kijkt. Je kan er met moeite naast kijken, de witte uitslag ligt als het ware als kristal op de muren. De volksmond noemt die uitslag ook wel eens salpeter. Wist je trouwens dat het woord salpeter afkomstig is van de Latijnse woorden sal (= zout) en petra (= stenen)? Dat zegt het meteen allemaal: de witte uitslag is een teken van zout in de muur. Wat doe je met witte uitslag op de muur? Je krijgt de zoutkristallen in eerste instantie weg door eens goed te schrobben en ze weg te krabben. In tweede instantie pak je het best ook de oorzaak van het probleem aan, want salpeter is uiterst schadelijk. Het tast niet alleen je muren en je vloer aan, het vreet op de duur ook je stenen weg.

Oorzaak van witte uitslag op de muur?

Het zout in de muur komt mee met het opstijgend grondwater. In dat grondwater bevinden zich zout, kalk, chloride, sulfaten, ammoniak en nitraatbacteriën. Het is vooral de chemische reactie tussen die laatste twee elementen die salpeter doet ontstaan. Zodra het grondwater uit de muur verdwijnt, onder meer door verdamping, laat het zoutkorrels achter. Dat gebeurt vooral in ruimtes die niet goed geventileerd zijn. Meteen de start van een straatje zonder einde, want de zouten in de muur trekken op hun beurt ook vocht aan. Pak het probleem dus zeker aan bij de bron en bestrijd niet alleen de symptomen. Verwijder eerst de witte uitslag van de muren en pak vervolgens het onderliggende vochtprobleem aan. Want opstijgend grondwater is een groot vochtprobleem.

Wat doe je met witte uitslag op de muur? Hoe krijg je het weg?

Hoe verwijder je het salpeter uit je muur? Als je een beetje handig bent, dan kan je dat werkje gemakkelijk zelf doen. We raden wel aan de vochtbestrijding zelf over te laten aan een deskundige vochtbestrijding als Homeprotec. Want dan weet je dat het probleem goed wordt aangepakt. In de eerste plaats moeten die kristallen van de muur weg. Hangt er verf of behang op de muur, dan verwijder je dat uiteraard eerst. Daarna krab je de muur volledig schoon met een borstel en een oplossing van zoutzuur of azijn. Zie erop toe dat je tien keer meer water hebt dan azijn of zoutzuur. Gun je muur na die schrobbeurt de tijd om uit te drogen, en trek daarvoor toch een tweetal weken uit. Vervolgens rol je een anti-salpetermiddel uit op de muur. Doe dat in twee lagen en laat ook nu de muur een tijdlang drogen. Vormt zich tijdens het drogen een nieuwe witte uitslag, dan herbegin je gewoon. Geen nood, het lukt wel.

Daarna pak je ook de oorzaak aan

Na het verwijderen van de zoutkristallen pak je dus het opstijgend grondwater aan. Doe je er niets aan, dan stelt het probleem zich binnen de kortste keren opnieuw. Dan blijf je de kristallen op de muur wegkrabben en behandelen met een anti-salpetermiddel. Zoals hierboven gezegd laat je het aanpakken van de oorzaak het best over aan een deskundige vochtbestrijding als Homeprotec. Het Homeprotec-team injecteert je muur door er een chemisch middel in te spuiten waardoor een waterkering ontstaat. Het vocht kan dan niet meer door de muur. Wil je een muur die honderd procent gegarandeerd vocht- en zoutvrij is, jaren- en jarenlang? In dat geval kappen we eerst de zoutlaag af en brengen vervolgens een zoutmembraam of vochtscherm aan. Nog een pluspunt? Indien je dat wenst brengt het Homeprotec-team ook een nieuwe pleisterlaag aan.

Kunnen we je helpen?

Neem contact met ons op als we je kunnen helpen! Die hulp kunnen we trouwens snel regelen, want er is altijd een Homeprotec-vakman in jouw buurt.

 

© C’bon