Blog

opstijgend grondwater: zelf oplossen of laten doen?

Opstijgend grondwater: zelf oplossen of laten doen?

Gepubliceerd: 07-02-2019

Stel je even het volgende scenario voor. Je woont in een oudere woning en hebt last van opstijgend grondwater. Je staat daarmee helemaal niet alleen, want je hebt veel lotgenoten. Veel oudere woningen, nog van voor 1970, beschikken niet over een goed werkende waterkeringslaag in de fundering. Dat heeft als gevolg dat het grondvocht optrekt in de muren. Wat doe je nu met dat opstijgend grondwater: zelf oplossen of laten doen? Het zelf doen kan uiteraard altijd, maar “bezint eer ge begint”. Want er komt toch wel wat deskundigheid, handigheid en kennis bij kijken om het meteen goed te doen. En doe je het niet goed, dan moet je na een aantal jaar gegarandeerd opnieuw beginnen, met alle miserie van dien. Want dat is precies wat opstijgend grondwater is. Miserie die je zo vlug en goed mogelijk de wereld uit moet helpen.

Opstijgend grondwater: zelf oplossen of laten doen?

Weet je wat de allereerste belangrijke stap is die je moet zetten? Je moet er 100% zeker van zijn dat je vochtprobleem inderdaad het gevolg is van opstijgend grondwater. Dat het bijvoorbeeld niet te wijten is aan een vochtige buitengevel of gebrekkige ventilatie. Eerst zeer goed nagaan wat de oorzaak is, dat is de boodschap. Even terzijde: een professionele vochtbestrijder als Homeprotec kan na een grondige analyse zonder mankeren de vinger op de oorzaak leggen. Maar ben jij er wel zeker van dat het om opstijgend grondwater gaat? En wil je het probleem meteen goed en grondig aanpakken? Dan staat er je maar één ding te doen: je muren injecteren. Het injecteren van je muren is trouwens de enige effectieve methode om opstijgend grondwater te bestrijden. Wat houdt dat injecteren van muren nu precies in? Je boort een aantal gaten in de muur en injecteert die met een waterafstotende gel. Die gel hardt meteen uit en doet in de muur een waterafstotende laag ontstaan die het opstijgend vocht tegenhoudt. Lijkt simpel, toch?

Hoe ga je opstijgend grondwater zelf te lijf?

Je wilt het probleem van je opstijgend grondwater zelf oplossen? Dan neem je het best de volgende logisch op elkaar volgende stappen.

  • Bereid de ondergrond van de muur voor

Is de bepleistering op je muur beschadigd? Kap die dan zo veel mogelijk af met een beitel, tot 20 centimeter boven de aangetaste gebieden. Maak vervolgens de ondergrond stofvrij en repareer alle scheuren en gaten in de muur. Vul voegen of barsten op met mortel.

  • Teken de boorgaten af

Boor een aantal gaten over de gehele lengte van de muur, net boven de vloer, op een afstand van tien centimeter van elkaar. Teken eerst de boorgaten af op de muur.

  • Boor de gaten

Gebruik een steenboor van 12 mm en boor zeker diep genoeg in de muur, tot ongeveer 90 à 95% van de dikte. Pas wel op dat je geen gaten maakt dwars door de muur. Goed meten op voorhand doet wonderen. Stofzuig de gaten vervolgens gruisvrij.

  • Injecteer de muur

Breng de gel in het boorgat aan met behulp van een spuitpistool. Begin achteraan en werk zo naar voren. Het injecteren is pas gedaan als de boorgaten volledig gevuld zijn met de gel.

  • Werk de muur af

Maak de boorgaten dicht met mortel. Breng een nieuwe pleister aan, eventueel gecombineerd met een zoutmembraan of vochtscherm onderaan op de muur. Zo voorkom je dat de zoutuitbloei de pleisterlaag beschadigt. Je kan de muur ook lange tijd laten uitdrogen – reken op tien maanden voor een muur van 20 cm dik. Behandel dan de zoutuitbloei, en bepleister de muur opnieuw.

Vochtbestrijding: zelf doen of laten doen?

Zoals we al zeiden, je kan het bovenstaande uiteraard zelf doen. Maar is het dan wel goed gedaan? Ons advies? Laat de bestrijding van opstijgend vocht over aan een professionele vochtbestrijder als Homeprotec. Het injecteren van muren is de corebusiness van Homeprotec, om het even met een mooi Engels woord te zeggen. Ons team van specialisten doet niets anders, dag in dag uit. Ze weten welke producten en welke methodes de beste zijn. Bovendien analyseren ze de oorzaak van je vochtprobleem heel grondig voordat ze van start gaan. Want de oorzaak is niet altijd opstijgend grondwater.

Opstijgend grondwater: zelf oplossen? Beter van niet

Homeprotec pakt je vochtprobleem aan én herstelt eventueel geleden schade zoals losgekomen pleisterwerk of behangpapier, kapotte bakstenen, rottend schrijnwerk. Maar Homeprotec biedt bovenal 30 jaar waarborg bij werkzaamheden opstijgend vocht. En die garantie heb je niet als je de werken zelf doet. Voor de prijs hoef je het trouwens niet te laten, want je krijgt het verlaagde btw-tarief van zes procent aangerekend. Neem gerust contact met ons op. We bezorgen je een offerte binnen de 24 uur na plaatsbezoek.

 

© C’bon