Blog

Hoe werkt injecteren tegen vocht? Uitleg voor leken

Hoe werkt injecteren tegen vocht?

Gepubliceerd: 28-02-2019

Last van een muffe geur in huis? Voel je een onbehaaglijke kilte? Hangt er een ongezonde lucht in je woning? Brokkelt je pleister- en schilderwerk af? Zie je zoutuitbloeiingen op de muur? Verschijnen er natte plekken laag op je binnenmuren? Dat alles kan een teken zijn van opstijgend vocht, een veelvoorkomend probleem bij al iets oudere huizen die niet over een adequate waterkering beschikken. Heb je te kampen met opstijgend grondwater in de muren? Dan staat je eigenlijk maar één ding te doen, en dat is je muren laten injecteren. Dat is trouwens dé enige doeltreffende manier om opstijgend vocht te bestrijden. Je kan dat altijd zelf doen, maar om uiteenlopende redenen laat je dat werk beter over aan specialisten. Hoe werkt injecteren tegen vocht? We leggen het hieronder even uit.

Hoe werkt injecteren tegen vocht?

Een specialist-vochtbestrijder als Homeprotec werkt altijd min of meer volgens dezelfde methode. Voordat we de muren injecteren, halen we de plinten van de muren en kappen we het aangetaste pleisterwerk af, meestal tot op een hoogte van één meter. Daarna boren we een horizontale rij gaten in de volle lengte van de muur, telkens met een tussenafstand van ongeveer 10 à 12 centimeter, en altijd zo’n 50 centimeter boven de vloer. Vervolgens spuiten we een vochtwerend middel of gel in de boorgaten. De muur absorbeert het vochtwerende middel dat geleidelijk aan hard wordt en na een tijd een ondoordringbare waterkerende laag vormt. De boorgaten dichten we ten slotte met mortel. Om de muur opnieuw te verven of bepleisteren is het nodig nog enige tijd te wachten. Hij moet immers de kans krijgen om volledig uit te drogen. De algemene rekenregel luidt als volgt: een muur van 20 centimeter dik heeft zo’n 10 maanden droogtijd nodig.

Welke vochtwerende middelen gebruiken we?

Welk vochtwerend middel we gebruiken is afhankelijk van het soort muur. Dikwijls gebruiken we een hydrofoberend injectiemiddel in de vorm van een gel op basis van siloxanen. Wat doet die gel? Die gaat een bepaalde reactie aan met het vocht dat zich in de muur bevindt, wordt hard en vormt zo een waterkerende laag waar geen water meer door kan. Er bestaan nog andere middelen op de markt om de muur te injecteren, maar het resultaat is steeds hetzelfde: het opstijgend of optrekkend vocht wordt tegengehouden. Hebben we je vraag “Hoe werkt injecteren tegen vocht” voldoende beantwoord?

Let wel: alleen injecteren is vaak niet voldoende

In opstijgend vocht bevinden zich ook heel veel zouten. Die worden zichtbaar in de vorm van zoutuitbloeiingen op de muur. Dat zijn die witte vlekken die je op een muur ziet verschijnen. Wie echt een droog resultaat wil, moet ook die zouten aanpakken. Dan doen we door het plaatsen van een extra zoutmembraan dat het stijgen van zout belemmert. Het voordeel van deze werkwijze? Muren zonder zout drogen sneller uit. Zout in de muur zal vocht immers aantrekken en vasthouden.

Kunnen we je helpen?

Neem dan contact met ons op. We sturen iemand ter plaatse die de situatie ter plekke analyseert, je nog meer uitleg geeft over de vraag Hoe werkt injecteren tegen vocht, en een oplossing voorstelt. Binnen een dag zit de offerte in je bus. En we maken er met ons 40-koppig team een punt van je vochtprobleem zo vlug mogelijk de wereld uit te helpen.

 

© C’bon