Blog

Alleen zo kan je spreken van een geslaagde kelderdichting

Gepubliceerd: 28-03-2019

Je hebt vochtproblemen in de kelder? Doe daar dan zo vlug mogelijk iets aan, want vochtproblemen in de kelder zijn helemaal niet zo onschuldig. Zo kunnen ze de structuur van je woning aantasten. Maar dat is niet het enige nadeel. Door de vochtproblemen wordt je kelder onbruikbaar en verlies je een extra (opslag)ruimte die toch wel zijn nut heeft. Met een kelderdichting zijn die problemen snel van de baan. Wat zijn nu de voorwaarden voor een geslaagde kelderdichting?

Wat zijn de voorwaarden voor een geslaagde kelderdichting?

Vochtproblemen in de kelder pak je over het algemeen aan met een kelderdichting of een kelderbekuiping. In dat laatste geval worden de keldermuren waterdicht gecementeerd. Om echt van een geslaagde kelderdichting te kunnen spreken moet voldaan zijn aan een aantal voorwaarden. We lijsten ze hieronder even voor je op.

1. Kap de muren af en maak de barsten dicht

Wat zijn de voorwaarden van een geslaagde kelderdichting? Een goede voorbereiding is er alvast één van. Als je je kelder wilt dichten, dan moet je alle muren afkappen tot op de baksteen. Waarom is dat nodig? Omdat je enkel en alleen op die manier kunt bepalen op welke plaats het grondwater door de muren heen sijpelt. Eens het afkappen achter de rug is, moet je alle barsten, holtes, scheuren en losgekomen voegen stofvrij maken en ze dichten met een speciaal waterwerend middel.

2. Bepleister de muren

Dat waterwerende middel moet je eerst 24 tot 48 uur laten drogen. Pas daarna breng je een laag waterdichte pleister aan. Vergeet ook niet de kimnaad extra in te strijken, dat is de plaats waar muur en keldervloer op elkaar aansluiten. Geef de cementlaag de tijd hebt om uit te drogen, en breng dan een nieuwe fixeerlaag aan met cement en hydraulische waterdichtingsmortel. Niet verschieten. Vaak zijn tot drie lagen nodig om een perfecte kelderdichting te bereiken.

3. Dicht de keldervloer

Wat is ten slotte de laatste voorwaarde om van een geslaagde kelderdichting te kunnen spreken? Dat je ook de vloer volledig waterdicht maakt. Je hoort dus ook de vloer te behandelen, eventueel met hetzelfde waterwerende product als voor de keldermuren. Je kan ook een primer aanbrengen op de vloer en daarbovenop een polyurethaancoating zetten, eventueel in dezelfde kleur als de bepleistering van de muren.

Strikte voorwaarden voor een geslaagde kelderdichting

Niet te onderschatten, niet, deze voorwaarden voor een geslaagde kelderdichting? Maar ze zijn wel nodig want één klein gaatje in de bekuiping kan de volledige werkzaamheden teniet doen. Twijfel je? Doe dan een beroep op een specialist in vochtbestrijding en kelderdichting als Homeprotec. Een kelderdichting vraagt immers veel precisie, om het woord perfectie niet te gebruiken. En dat is iets wat enkel een specialist kelderdichting je kan bieden, zelfs met 30 jaar garantie op de werkzaamheden erbovenop. Het team specialisten van Homeprotec staat voor je klaar, met grote inzet en altijd met veel goesting. Neem gerust contact met ons op.

 

© C’bon